Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
klin
Posty: 1444
Rejestracja: 12 kwie 2014, 23:36
Gramofon: Thorens 125 MK II
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: klin » 29 lis 2016, 22:08

Mam 2 płyty testowe jak byś chciał. Najlepiej sprawdzić jeszcze na nich.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 29 lis 2016, 22:43

To w końcu zwiększać, czy zmniejszać? Bo "dalibóg, nie pojmuję nic i oszaleję".
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

ahaja
Posty: 920
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: ahaja » 29 lis 2016, 22:57

Masz igłę na gołym kawałku. Ściąga do środka, kompensujesz. Ale wtedy kompensujesz tylko tą marną siłę jaka wystepuje na gładkim ...

W rowku jest zupełnie inaczej.
Ostry szlif ma dużą powierzchnię styku z rowkiem i wtedy ta siła jest znacznie większa. Też zależy od nacisku jaki jest ustawiony - im większy tym ona większa również - zaznaczam, tym razem w rowku a nie na gładkim.
Zatem skoro w rowku ta siła dośrodkowa jest większa ... to trzeba mocniej kompensować czyli zwiększyć AS.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 29 lis 2016, 23:05

Czyli tak jak myślałem. Dziękuję! :)
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

satariel
Posty: 40
Rejestracja: 20 sie 2013, 19:14

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: satariel » 05 sty 2017, 13:00

kiedyś wyważałem już ramię, ale to było dawno dosyć i pomagał m ito zrobić pisząc mi przez gg jeszcze ktoś z tego forum właśnie :D

jaką igłę wybrać???

http://allegro.pl/igla-gramofonowa-audi ... ml#thumb/1

http://allegro.pl/atn91-igla-gramofonow ... 35200.html

igła przyjdzie do mnie razem z tym plastikiem żółtym i to razem z nim zakładam to???

Awatar użytkownika
yamahafan
Posty: 245
Rejestracja: 23 lut 2013, 12:01
Gramofon: 1019
Lokalizacja: Rzeszów

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: yamahafan » 11 sty 2017, 13:37

Czy ktoś z Forumowiczów wie / zna wartość Pivot to spindle distance dla Duala 1229 ? Znalazłem w sieci wartość długości ramienia wynoszącą 222 mm. VE podaje Pivot to spindle distance na poziomie 202,18 mm. Chcę wydrukować szablon z łukiem do kalibracji wkładki ale brakuje mi potwierdzenia tych danych, najlepiej od kogoś kto już to robił...
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 11 sty 2017, 14:51

satariel pisze:Źródło posta igła przyjdzie do mnie razem z tym plastikiem żółtym i to razem z nim zakładam to???

Tak, dokładnie. To jest łożysko, w którym igła się porusza.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 722
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 11 sty 2017, 14:58

yamahafan pisze:Źródło posta Czy ktoś z Forumowiczów wie / zna wartość Pivot to spindle distance dla Duala 1229 ? Znalazłem w sieci wartość długości ramienia wynoszącą 222 mm. VE podaje Pivot to spindle distance na poziomie 202,18 mm. Chcę wydrukować szablon z łukiem do kalibracji wkładki ale brakuje mi potwierdzenia tych danych, najlepiej od kogoś kto już to robił...

Używasz programu TemplateGen? Tam podajesz odległość od osi ramienia do szpindla. Możesz to zmierzyć linijką, jeśli potrafisz ją trzymać poziomo, tj. równolegle do płaszczyzny talerza. Wybierasz też rodzaj szablonu - ja optuję za "Stevenson A" z zakresem "DIN".
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 247
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: restimek » 29 sty 2017, 19:14

No i zrobilem sobie problem. Kupielem drugi headshell by do niego podpiac na przejsciowce wkladke T4P Realistic ktora posiadalem (chcialem sprawdzic czy na obecnie uzywanym gramofonie zagra inaczej) Wczoraj wrocilem do AT (zaznacza, ze nie wypianelem jej z pierwszego headshella) I cos mi tu nie pasuje Ustawilem ponownie 1,4g waga jubilerska, anty skating tez na 1,4 (wczesniej tak mialem ustawione i bylo dobrze) i teraz gdy opuszcze igle na koniec strony igla nie czeka na rowek tylko po chwili od dotkniecia plyty sciaga ja ku srodkowi. Nawet jak ustawie wartosc na "2" to tez po chwili sciaga ja ku srodkowi - pytanie co takiego sie stalo ze nagle wartosc 1,4 przestala odpowiadac? Gdy slucham to zarowno na wartosci 1,4 jak i 2 nie slysze by ktorys z kanalow byl glosniejszy.

I teraz pytanie 2 -- w trakcie ustawiania przy ktorejs z prob ramie tak szybko powedrowalo do srodka ze nie zdazylem go podniesc i przez chwile szorowalo po etykacie - czy igla nadaje sie teraz do wywalenia ?
Technics SL-Q33 (AT 440Mlb)
Sony CDP-338ESD
Marantz PM-75

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 30 sty 2017, 13:35

Rozumiem że ponownie kalibrowałeś ramię do każdego headshella/wkładki?

restimek pisze:Źródło posta I teraz pytanie 2 -- w trakcie ustawiania przy ktorejs z prob ramie tak szybko powedrowalo do srodka ze nie zdazylem go podniesc i przez chwile szorowalo po etykacie - czy igla nadaje sie teraz do wywalenia ?

Pewnie trochę oberwała, ale nie sądzę by nadawała się do wywalenia z tego powodu :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 247
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: restimek » 30 sty 2017, 18:42

Tak, do kazdego headshella kalibrowalem ramie.
Gdy wróciłem do AT to poustawialem te same wartosci ktore byly wcześniej . Force tracking ustawiam za pomoca wagi jubilrskiej na 1,4g (waga jest sprawna bo gdy wazylem monety 2zl to waga pokazywala taka sama wagę jak ta ktora jest na "internetach" podana. Potem ustawilem antyskating i... wystapil problem jaki opisalem wyzej...
Oprócz tych dwoch rzeczy nic innego na moim gramofonie nie mam do ustawiania jesli chodzi o ramie. Wkladki wzgledem headshella nie kalibrowalem na nowo bo wlasnie po to kupilem drugi headshell by tego nie musiec robic. Masz Wojtek jakies pomysly co moge robic zle ?


Wojtek pisze:Pewnie trochę oberwała, ale nie sądzę by nadawała się do wywalenia z tego powodu :)


Na szczescie label w tej plycie byl sliski a nie szorstki no i kontakt z nim trwal 1-2 sekundy.
Dzwiekowo nie slysze by bylo cos nie tak, dodatkowo nie widze by sie jakos skrzywila czy cos w tym stylu - czyli na podstawie tego mozna sadzic ze jest ok i jest bezpieczna dla plyt?
Technics SL-Q33 (AT 440Mlb)
Sony CDP-338ESD
Marantz PM-75

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 22269
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 30 sty 2017, 20:48

Nie mam pomysłów, bo trudno mi jest wyobrazić sobie co "innego" się mogło stać podczas zamiany koszyków :)
Jesteś pewien że tak samo mierzyłeś nacisk wagą? Z tej samej pozycji?

restimek pisze:Źródło posta czyli na podstawie tego mozna sadzic ze jest ok i jest bezpieczna dla plyt?

Myślę że tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 247
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: restimek » 31 sty 2017, 19:08

w takim razie jutro lub po jutrze postaram sie zamiescic gdzies Wideo z tego jak ustawiony jest gramofon i ramie oraz co sie dzieje z ramieniem gdy opuszcze je pod koniec strony - moze to cos podpowie
Technics SL-Q33 (AT 440Mlb)
Sony CDP-338ESD
Marantz PM-75

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 247
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: restimek » 12 lut 2017, 12:44

Slabo sie ustawia ramie gdy wykorzystuje sie do tego calu koniec strony nagranej plyty gdzie i tak po chwili igla wpada w rowek " na koncu strony. Znacie jakas tania i latwo dostepna plyte na ktorej jedna ze stron jest pusta ?
Jak juz ja kupie to wtedy dopiero pokaze jakie mam ustawienia i jak sie zachowuje ramie bo na obecnych plytach ciezko to nagrac.
Technics SL-Q33 (AT 440Mlb)
Sony CDP-338ESD
Marantz PM-75

Awatar użytkownika
KUTI
Posty: 522
Rejestracja: 12 mar 2015, 22:52
Lokalizacja: LDN

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: KUTI » 12 lut 2017, 12:48

A do czego potrzebujesz czystej płyty, do ustawienia antyskatingu??? Jeśli tak, to wybij sobie to z głowy, bo to nie jest dobry sposób...


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości