Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 27 lis 2016, 13:11

TEGO ,, Przy regulacji ciężarkiem przeciwwagi należy pamiętać, aby robić wszystko przy podniesionym ramieniu." i ,,, odblokować ramię i pokręcając przeciwwagą, ustawić je tak, aby było idealnie równoległe do powierzchni talerza". Jak jest poprawnie i co znaczy odblokować ramię?

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: zbyszek1982 » 27 lis 2016, 13:51

Damian47akaQcu pisze:Źródło posta Jak jest poprawnie i co znaczy odblokować ramię?


No zdejmujesz z podpórki i przesuwasz nad talerz przy podniesionej windzie. Wtedy ustawiasz je w równowadze kręcąc przeciwwagą. Jak już będzie ustawione w równowadze, to przekręcasz samą skalę na przeciwwadze na zero. Potem kręcisz przeciwwagą (skala powinna się poruszać razem z nią) i ustawiasz pożądaną wartość nacisku.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 27 lis 2016, 14:56

A propos ustawienia ramienia w gramofonie, wkładki itp. Myślę, że warto by gdzieś na forum "przykleić" w widocznym miejscu link do takiego programu "TemplateGen". Jest bardzo dobry, bo pozwala wygenerować szablon dla dowolnego gramofonu, ale szukanie go czy to po forum, czy po necie może być uciążliwe, o ile nie pamięta się nazwy. Osobiście mam ten programik i polecam. Myślę, że link http://www.conradhoffman.com/TemplateGen.zip można by wsadzić zarówno do "tekstu przewodniego" o ustawianiu ramienia, jak i o ustawianiu wkładki - te dwa tematy zazębiają się. :) Naszemu koledze też radzę na wszelki wypadek sprawdzić ustawienie wkładki szablonem wygenerowanym przez ten programik.
Poza tym może istnieje w sieci jakiś filmik pokazujący "na żywo" proces ustawiania ramienia w gramofonie? Taka "ruchoma instrukcja" z dobrym komentarzem mogłaby być pomocna osobom "nietechnicznym", tj. być może nie rozumiejącym pewnych fachowych pojęć. Ja np. wiem, co to przeciwwaga, pierścień, winda, co to znaczy "ustawić ramię w równowadze" itp. ale rozumiem, że są osoby, którym trzeba to wszystko wytłumaczyć.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 27 lis 2016, 17:45

Na tym ma się opierać ramię, tak?

https://zapodaj.net/525688d9ea480.jpg.html


I mam teraz złapać równowagę na przeciw wadzę a później ustawić pierścień na 0.

Awatar użytkownika
chudy_b
Posty: 2399
Rejestracja: 05 lis 2013, 14:54

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: chudy_b » 27 lis 2016, 18:06

Damian47akaQcu pisze:Źródło posta Na tym ma się opierać ramię, tak?


Ramię nie ma się na niczym opierać. Obojętnie czy winda będzie w górze, czy w dole. Masz przeciwwagą doprowadzić ramię do równowagi tak jakby na huśtawce siedziały tyle samo ważące dzieciaki. Wtedy masz zero nacisku i zero ustawiasz na podziałce. A potem kręcisz przeciwwagą z podziałką do uzyskania własciwej wartości.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 27 lis 2016, 23:37

Dlatego pisałem o igle, bo jak masz zjechaną to kalibracja za dużo Tobie nie da ;) No ale nauczyć się zawsze warto :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 28 lis 2016, 07:29

Wojtek pisze:Źródło posta Dlatego pisałem o igle, bo jak masz zjechaną to kalibracja za dużo Tobie nie da

No, ale jak nie ma zjechanej... ;) Choć też przypuszczam, że ma, ale rzeczą ludzką jest błądzić...
Aha, przyszło mi jeszcze jedno do głowy. Sprawdziłbym, czy jakieś wibracje nie przenoszą się na talerz, bo to też mogłoby powodować "tańce" ramienia po płycie. Mało prawdopodobne, ale bym sprawdził.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Awatar użytkownika
darasXL
Posty: 43
Rejestracja: 10 lip 2016, 10:11
Gramofon: Technics SL-1500
Lokalizacja: Poznań

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: darasXL » 28 lis 2016, 18:39

chudy_b pisze:
Damian47akaQcu pisze:Źródło posta Na tym ma się opierać ramię, tak?


Ramię nie ma się na niczym opierać. Obojętnie czy winda będzie w górze, czy w dole. Masz przeciwwagą doprowadzić ramię do równowagi tak jakby na huśtawce siedziały tyle samo ważące dzieciaki. Wtedy masz zero nacisku i zero ustawiasz na podziałce. A potem kręcisz przeciwwagą z podziałką do uzyskania własciwej wartości.


Proszę kolego,tutaj masz wszystko wyłożone jak na tacy ;)
Powodzenia :)

Technics SL 1500/Shure M95ED/Marantz PM7000/Sony TA F550ES/Sony CDP 997/Dynaudio Audience 42

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 28 lis 2016, 19:45

darasXL pisze:Źródło posta Proszę kolego,tutaj masz wszystko wyłożone jak na tacy

Na antyskatingiem autor troszeczkę się (nomen omen) "prześliznął", więc małe wyjaśnienie! Algorytm postępowania jest taki. Jeśli na tzw. "dead wax'ie" (czyli nienagranym obszarze przy środku płyty - nie mylić broń Boże z papierową etykietką!) igła "nieruchomo" czeka na rowek zbierający, anyskating ustawiono prawidłowo. Ucieka do środka => antyskating za mały. Ucieka na zewnątrz => za duży.

Damian47akaQcu pisze:Źródło posta Uziemienie jest w środku wszystko do jednego kabla

Tzn. uziemienie leci przez ekran, tak? Jeśli tak, to powinna wystarczyć zwykła przejściówka, ale lepiej to sprawdzić.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

ahaja
Posty: 877
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: ahaja » 28 lis 2016, 22:26

Tarkus pisze:Źródło posta Na antyskatingiem autor troszeczkę się (nomen omen) "prześliznął", więc małe wyjaśnienie! Algorytm postępowania jest taki. Jeśli na tzw. "dead wax'ie" (czyli nienagranym obszarze przy środku płyty - nie mylić broń Boże z papierową etykietką!) igła "nieruchomo" czeka na rowek zbierający, anyskating ustawiono prawidłowo.


Ano nie. Wtedy jest ustawiony nieprawidłowo. Na gołym kawałku winyla bez rowków nie działają na igłę żadne siły które można kompensować. Kompensować można tylko i wyłącznie siłę, która działa na igłę w rowku.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 28 lis 2016, 22:46

ahaja pisze:Źródło posta Ano nie. Wtedy jest ustawiony nieprawidłowo. Na gołym kawałku winyla bez rowków nie działają na igłę żadne siły które można kompensować. Kompensować można tylko i wyłącznie siłę, która działa na igłę w rowku.

A to ja wiem, że najlepiej byłoby mieć płytę testową, ale to dość droga impreza. Powiedzmy: ustawienie na "gołym" winylu nie jest w 100% precyzyjne. Podobnie, jak ustawienie azymutu przy użyciu lusterka (szczególnie przy takim ograniczonym wzroku i wątpliwej precyzji manualnej, jakimi dysponuje piszący te słowa). A spotkałem się i z poglądem, że ustawianie overhangu wg szablonów to partanina! Jednak nie wszyscy mają dostęp do profesjonalnych warunków, narzędzi itp. i jeżeli nie chcemy zrezygnować z gramofonu, musimy radzić sobie tym, co mamy.
EDYCJA: No fakt, można jeszcze zaprosić do domu fachowca z profesjonalnym sprzętem. Ale to też "nieźle" kosztuje, poza tym możliwe jest głównie w dużych miastach, bo na prowincję raczej żaden fachowiec nie dojedzie, a jeśli nawet, to koszt wzrośnie jeszcze bardziej. A znów jeżeli zawieziemy gramofon do fachowca, to i tak w drodze powrotnej wszystko rozreguluje nam się w transporcie (może poza azymutem, i też tylko o ile fachowiec wszystko dobrze dokręci).
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

ahaja
Posty: 877
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: ahaja » 29 lis 2016, 10:28

Jak ustawiasz na gołym kawałku płyty to faktycznie powinieneś dodać do tej siły, którą ustawisz +50...80%. To zależy już od nacisku, szlifu etc.
Inaczej szybciej zużywa się igła i płyty ... niestety w jednym kanale a nie równomiernie ... O tym warto pamiętać.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 29 lis 2016, 10:50

Czyli ramię powinno minimalnie "uciekać" na zewnątrz, tak?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

ahaja
Posty: 877
Rejestracja: 18 paź 2011, 15:11
Lokalizacja:

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: ahaja » 29 lis 2016, 17:18

Szkopuł w tym, że określenie minimalnie czy jakiekolwiek inne jest nieprecyzyjne. Nie da się określić - ustawiając metodą na gołym - ile dokładnie trzeba dodać do AS by był poprawny. Ja napisałem mniej więcej 50-80% tego co się ustawi. Napisałem też dlaczego.

Można odsłuchowo-słuchawki, na wskaźnikach-magnetofonu, kompa etc. Niekoniecznie musi być płyta testowa. Powstaje i tak błąd tym większy im gorsze w sensie toleracji są elementy wsadzone do preampa riaa. W integrach czy prostych preampach rezystory są 5% a kondy ... nie napiszę ... ;-)

Kiedyś daaawno temu był fajny wątek na AS o tym zagadnieniu. Świetne wpisy kolegi profee. Tutaj chyba gdzieś podlinkowywałem do tego.
Polecam.

Awatar użytkownika
Myszor
Posty: 1629
Rejestracja: 30 paź 2014, 18:44
Gramofon: Wintydżytsu
Lokalizacja: Wrocław

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Myszor » 29 lis 2016, 21:58

Ja, za radą klina , daję coraz mniej AS i dzwięk znacząco się poprawił. Na ucho ustawiam.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości