Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
KUTI
Posty: 451
Rejestracja: 12 mar 2015, 22:52
Lokalizacja: LDN

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: KUTI » 11 lis 2016, 16:39

jaras1202 pisze:Nie posiadam owej instrukcji. A manuale płatne.


Sprawdź na http://vinylengine.com wystarczy się zarejestrować, możesz jeszcze sprawdzić tu:http://www.hifi-manuals.com/ do trzech dziennie możesz ściągać śmiało.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 12 lis 2016, 18:34

To wiele wyjaśnia :)
Ta nie jest płatna, a jest instrukcją do modelu oczko-wyżej. Powinna być komplementarna w tym zakresie (regulacja auto-stop).
http://www.vinylengine.com/library/fisher/mt-6330.shtml
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

jaras1202
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2016, 21:21

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: jaras1202 » 13 lis 2016, 09:31

Dziękuję za podpowiedź. Usterka usunięta. Jest śrubka na mimośrodzie, którą to można wyregulować.

Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 22 lis 2016, 17:55

Mogę prosić o pomoc w ustawieniu ramienia w Bernardzie gs 434. Robię wg tego http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic5 ... ml#3014088
i ramię cały czas tańczy po płycie, jak lekko dmuchnę to ramię leci do końca płyty. Chciałbym aby ktoś mi to wytłumaczył jak debilowi (zaczynam dopiero przygodę z gramofonami.)

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 22 lis 2016, 23:23

Hmm... Po pierwsze, sądząc z opisu, może to być zbyt słaby nacisk. Po drugie - nie wiemy, czy ramię ucieka tylko "do środka" czy także "na zewnątrz". W tym pierwszym przypadku winien może być niedostateczny antyskating. Zużyta igła też bywa powodem przeskakiwania, podobnie jak wiele innych czynników. Niech się wypowiedzą inni.
Czy ten gramofon przeszedł jakiś fachowy przegląd?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 23 lis 2016, 06:43

Nie, ale ktoś ingerował w środek, bo zamiast dina jest chinch zaklejony na plastelinę. zalutowałem go. Też podejrzewam igłę, bo jest to oryginalna unitra. Nacisk wydaje się dobry. Gdy zwiększę, ramię chodzi po płycie lewo-prawo, gdy zmniejszę ucieka w prawo.

Awatar użytkownika
Tarkus
Posty: 623
Rejestracja: 22 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Olkusz

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Tarkus » 23 lis 2016, 07:20

Damian47akaQcu pisze:Źródło posta Gdy zwiększę, ramię chodzi po płycie lewo-prawo, gdy zmniejszę ucieka w prawo.

Tak zwykle jest (o ile wraz z naciskiem nie zwiększamy antyskatingu, czyli przeciwpoślizgu). Całkiem możliwe, że to wina igły. Ale, jak mówiłem, niech się wypowie reszta.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Awatar użytkownika
restimek
Posty: 239
Rejestracja: 10 maja 2011, 13:00
Gramofon: Technics SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Instalacja gramofonu

Postautor: restimek » 23 lis 2016, 18:55

Chciałbym się was doradzić odnośnie poprawności ustawienia mojego "nowego" gramofonu Sl-Q33.
Jest to mój pierwszy gramofon na mocowanie 1/2 cala. Do tej pory miałem wszystkie na T4P.

Oto co zrobiłem:

1. Wypoziomowanie przykladajac mała poziomnice na kazdy z 4 bokow gramofonu
2. Zamontowanie wkladki w headshellu - i tutaj wlasnie mam najwiecej wątpliwosci. Według instrukcji obsługi odległosc od okraglej gumki na koncu headshella do grota igły powinna wynosić 52 mm. Hmm albo cosś zle mierzę albo u mnie za Chiny ludowe nie da się tej wartości osiągnać nawet gdy śrubki przesunę jak najbliżej początku headshella. Dlatego tez posluzylem sie kilkoma schematami kalibracyjnymi. Na oko wydaje sie ze jest ok ale czy oby napewno tak jest? W zalaczniku wysylam kilka zdjec . Jakbyscie mogli zerknac czy ta wkladka dobrze siedzi…. I czy nie jest jakos tak krzywo ? Bo jak dla mnie jest zbyt wysunięta do przodu. W załączeniu kilka zdjęć.
3. Nie wywarzalem ramienia na zasadzie ustawienia go na 0 tak by nie opadało w żadną stronę i ustawienia miarki w ramieniu na 0. Tylko uzylem odrazu wagi jubilerskiej - wydaje mi się ze takie cos pozwala dokladniej ustawic sile nacisku - dobrze myślę?
4. Antyskating ustawilem na oko na 1,4 nastepnie nakierowalem ramie na koncowke plyty gdzie nie ma juz muzyki i po opuszczeniu ramienia igla grzecznie czeka na rowek. Ramie nie przesuwa sie ani na lewo ani na prawo wiec rozumiem ze jest ok ?
5. Kableki - wedlug oznaczen na wkladce i na headshellu kable ida na ukos a nie prosto na zasadzie ze dolny lewy do dolnego lewego, tylko kierując się kolorami dolny lewy idzie do dolnego prawego — czy tak jest poprawnie ?


Kilka uwag i obserwacji na temat tego gramofonu:

Odrazu widać że jest to o wiele solidniejsza konstrukcja od QD33. Nawet automatyka pracuje bardziej kulturalnie. W QD33 gdy ramie opadalo na plyte to bylo to takie szybkie i dosc mocne a tu ramie opada delikatnie i powoli co mi sie podoba. No i automatyka pracuje nieco ciszej.
Co ciekawe AT 440MLb na tym gramofonie gra przyjemniej - mniej ostro niz na QD33. Tzn - dalej dominuje góra ale roznice w brzmieniu slychac. Zastanawiam sie czy jest to zasługa lepszego ramienia, uzycia dedykowanego przetwornika zamiast T4P czy tez efekt placebo..? Albo wszystko na raz?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Technics SL-Q33 (AT 440Mlb)
Sony CDP-338ESD
Marantz PM-75

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 23 lis 2016, 23:28

restimek pisze:Źródło posta Hmm albo cosś zle mierzę albo u mnie za Chiny ludowe nie da się tej wartości osiągnać nawet gdy śrubki przesunę jak najbliżej początku headshella.

Chyba coś źle mierzyłeś, bo mi się udało i to na luzie :)
U mnie AT-440 wisi na koszyku trochę przed połową długości mocowania, więc nieco inaczej niż u Ciebie, a wg pomiaru jest to jakieś 50-51mm od gumki headshella. Pewnie ustawiałem to kiedyś szablonem stąd odstępstwo od 52mm.

Tak więc biorąc pod uwagę taką samą długość headshelli, u Ciebie wkładka jest dość daleko wysunięta, raczej za daleko.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Dante
Posty: 388
Rejestracja: 17 sty 2014, 00:30
Gramofon: S500/SL-Q33
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Dante » 25 lis 2016, 11:24

Przy geometrii Lofgren A wkładka jest tak wysunięta. Overhang to prawie 18 mm. Przy Stevensonie jest troszkę ponad 15 mm i wtedy wkładka faktycznie jest położona bliżej środka otworów.

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 25 lis 2016, 12:09

Wydawało mi się dotąd, że Technicsowe "52mm" odpowiada Baerwaldowi, a nie Stevensonowi, ale OK, może i tak :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 26 lis 2016, 22:29

Widzę, że ludzi do pomocy sporo. Więc jak, pomoże ktoś (nawet na pw)?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21225
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 27 lis 2016, 12:17

A zmieniłeś już igłę czy na coś czekasz jeszcze? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Damian47akaQcu
Posty: 18
Rejestracja: 16 lis 2016, 21:12

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Damian47akaQcu » 27 lis 2016, 12:45

Czekam na pomoc przy kalibracji, co mi po igle, jeżeli to może być zła kalibracja ramienia.

Awatar użytkownika
zbyszek1982
Posty: 2326
Rejestracja: 31 gru 2012, 19:11
Gramofon: Braun PS500
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: zbyszek1982 » 27 lis 2016, 13:00

A czego nie rozumiesz? Wszystko było opisane pięć razy w tym wątku.
Braun PS500, Braun CSV13, Braun L60


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler] i 0 gości