Jak ustawić ramię w gramofonie?

Kosmiczne talerze z ramionami
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21735
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 03 wrz 2016, 14:26

krzysius1978 pisze:Źródło posta ale podobno nowa

Podobno nie warto wierzyć takim zapewnieniom :)

krzysius1978 pisze:Źródło posta napisane jest pfeifer.

Czyli nie oryginał :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
krzysius1978
Posty: 90
Rejestracja: 29 cze 2014, 14:02
Lokalizacja: Łódź

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: krzysius1978 » 04 wrz 2016, 07:18

Nie oryginał, ale okazało się, że wkładka marnie się stykała z ramieniem. Było brudne, wyczyściłem i jest już super. Gra naprawdę pięknie teraz :)

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21735
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 05 wrz 2016, 11:38

Brawo :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

Awatar użytkownika
Kichal
Posty: 126
Rejestracja: 28 sie 2016, 21:56
Gramofon: ITT HIFI 8012
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Kichal » 09 wrz 2016, 22:47

Czołem,
Jako że mój niedawno zakupiony ITT 8012 dotarł w całości wziąłem się za jego kalibrację i mam problem z przeciwwagą. Prawdopodobnie został wymieniony headshell na dość lekki i przy dokręceniu na maxa przeciwwagi w stronę igły maksymalny nacisk na wysokości płyty jaki jestem w stanie dostać to 1.42g (płyta normalnie gra, w sumie to nie mogę się przyczepić co do tego, że mi coś nie odpowiada z jakością, ale nie mam też punktu odniesienia jakby było gdyby było to np 1.75). Zważyłem także headshell+wkładka (AT 95E) i waży tylko 12.7g (5.7g sama wkładka+igła). Wykminiłem, że najlepszą(najtańszą) opcją na zwiększenie nacisku będzie zamontowanie obciążników - pytanie zatem - gdzie można takowe dostać? A może ktoś z Was ma niepotrzebne i mogłby za koszty wysyłki lub jakieś drobne wysłać mi listem ? :D Chodzi mi o coś takiego http://www.savethevinyl.ugu.pl/fot/bl.JPG Myślicie, że mogę sobie to samemu zrobić czy musi to byś jakiś konkretny metal niemagnetyczny ?

Headshell w moim gramofonie - http://5.allegroimg.pl/original/03/64/60/01/21/6460012133

Mam także pytanie - czy operowanie pokrętłem antyskating jest w jakiś sposób odczuwalne gołym uchem ? Chce wytestować gramofon czy dostałem w 100% sprawny i jest to jedyna rzecz, za którą nie wiem do końca jak się zabrać bez konieczności rozbierania go. Czytałem, że AT 95E jest trochę idiotoodporną wkładką i zagra dobrze niezależnie od ustawionego antyskatingu.

I na koniec pytanie TAK/NIE : Czy jak reguluję wkładkę to obie śrubki w headshellu muszą być równo, czy może być np taka sytuacja jak w załączniku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1429
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Obywatel » 10 wrz 2016, 09:14

W swoim wpisie poruszyłeś szereg różnych kwestii.

Kichal pisze:Źródło posta Myślicie, że mogę sobie to samemu zrobić czy musi to byś jakiś konkretny metal niemagnetyczny ?


Może być np. 2 lub 5 groszówka ;) Oby nie ferromagnetyk.

Kichal pisze:Źródło posta Mam także pytanie - czy operowanie pokrętłem antyskating jest w jakiś sposób odczuwalne gołym uchem ?


To już trzeba być audiofilem :lol:

Kichal pisze:Źródło posta I na koniec pytanie TAK/NIE : Czy jak reguluję wkładkę to obie śrubki w headshellu muszą być równo, czy może być np taka sytuacja jak w załączniku?


Albo ustawiasz wkładkę równolegle w headshellu i overhang zgodnie z zaleceniami producenta, albo bawisz się w szablony i wtedy wkładka niekoniecznie siedzi równolegle w koszyku. Nie wiem tylko czy do Twojego gramofonu dostępna jest specyfikacja taka jak np. do Technicsa:
Obrazek
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Kichal
Posty: 126
Rejestracja: 28 sie 2016, 21:56
Gramofon: ITT HIFI 8012
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Kichal » 10 wrz 2016, 09:56

Dzięki za odpowiedz !
Wlasnie w instrukcji mam podany tylko ten faktyczny overhang - 14mm. Czytałem co Wojtek o nim pisał gdzies w poście o ustawianiu wkładki (w sumie to powinno raczej tam sie znaleźć jak tak teraz patrze), ale zbytnio nie mogłem tego rozkminić jak ustawić wg tego . Ustawiałem za pomocą szablonów koniec końców i i tak uzyskałem dużo lepszy dźwięk przy końcu płyty niz w początkowym ustawieniu w którym otrzymałem gramofon.

To teraz kwestia tego czy moge wywiercić dziury i wcisnąć groszówkę pomiędzy wkładkę a headshell? Czy zaburzy to wtedy wysokość ramienia ? A w swoim ramieniu chyba nie moge ustawiać pozycji góra - dół.

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1429
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Obywatel » 10 wrz 2016, 10:08

Kichal pisze:Źródło posta To teraz kwestia tego czy moge wywiercić dziury i wcisnąć groszówkę pomiędzy wkładkę a headshell? Czy zaburzy to wtedy wysokość ramienia ? A w swoim ramieniu chyba nie moge ustawiać pozycji góra - dół.


Lepiej ją podkleić od spodu ale nie w miejscu wkładki, a tuż za nią - tak żeby nie ingerować w mocowanie wkładki.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Kichal
Posty: 126
Rejestracja: 28 sie 2016, 21:56
Gramofon: ITT HIFI 8012
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Kichal » 10 wrz 2016, 13:59

Okej, faktycznie mam tam trochę miejsca to jutro pokombinuje :D

a powiedzcie mi - jest jakas opcja zeby zaobserwować działanie antyskatingu inne niz upuszanie płyty na puste miejsce przy labelu ? Np jakies objawy w stanie równowagi ramienia ? Ze jak przekręcę pokrętło AS w "jedną" to bedzie ciągnęło na przykład do środka a jak w "drugą" to do stopki ?

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1429
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Obywatel » 10 wrz 2016, 18:21

Kichal pisze:Źródło posta Np jakies objawy w stanie równowagi ramienia ? Ze jak przekręcę pokrętło AS w "jedną" to bedzie ciągnęło na przykład do środka a jak w "drugą" to do stopki ?


Dokładnie tak jak piszesz: lewitujące ramię powinno 'uciekać' na zewnątrz w miarę zwiększania siły AS.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
Kichal
Posty: 126
Rejestracja: 28 sie 2016, 21:56
Gramofon: ITT HIFI 8012
Lokalizacja: Kraków/Częstochowa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Kichal » 11 wrz 2016, 00:03

Wystarczyło podklejenie grosza i już elegancko idzie wyważyć, maksymalnie mogę 2.5g wycisnąć gdzie wtedy było 1.4 :D Przy tych manewrach lekko przekręciła mi się igła wokół własnej osi i tego nie zauważyłem - przez 2h próbowałem dociec co jest nie tak, że mi jeden kanał nie brzmi tak jak powinien - jeszcze raz kalibrowałem wkładkę, kabelki podpinałem od wkładki, wszystko co się dało, nawet we wzmacniaczu, a tu tylko taki duperelek xD poprawiłem igłę i już wszytko wróciło do normy.

Antyskating też elegancko śmiga w stanie równowagi więc gitarka. Dzięki wielkie Obywatel !

Awatar użytkownika
Obywatel
Posty: 1429
Rejestracja: 02 sty 2011, 18:41
Gramofon: Technics SL-1610MKII
Lokalizacja: Słupsk

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Obywatel » 11 wrz 2016, 09:22

Żaden problem.

2,5g to już w zupełności wystarczy.

Miłego słuchania.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII

Awatar użytkownika
pan_winyl
Posty: 1124
Rejestracja: 30 sty 2012, 06:04
Gramofon: Telefunken S800 HiFi
Lokalizacja: Kraków

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: pan_winyl » 27 paź 2016, 10:41

Dopiszę się do tego wątku żeby nie śmiecić.

Zabieram się za remonta - na warsztacie nowo zakupiony Transonic P85 :D a na stoliku zasłużony Telefunken. I z tym drugim mam na razie większy problem.

Kiedy ostatnio czyściłem gramofon zwróciłem uwagę na luzy w ramieniu. Tj. ramie oprócz tego że porusza się w normalnej płaszczyźnie, porusza sie równieź na boki razem z całą kolumną na której jest zamontowane. Próbowałem zbadać problem- odkręciłem cały mechanizm ramienia, nic nie jest zepsute- a jednak mam wrażenie jakby brakowało hmm... kulek w łożysku? smarowania? Jakiegoś dokręcenia? Na bank wpływa to na prowadzenie igły w rowku, zwłaszcza przy środku płyty. Pytanie czy to normalne, czy mam się nie przejmować a może coś powinienem z tym zrobić?\

Wcześniej nie zauważyłem tego problemu, o ile w ogóle problemem jest. Nie znaczy to że nie występował.

PS. Jeśli ktoś dysponuje manualem do Transonic p85, lub zna jego inną nazwę (bo gramofon z tego co się zorientowałem występował też jako Nikko) będę wdzięczny za PM :D
Transonic P85 + Yamaha CG7800

Kenwood DVF 8100
Kenwood KR 5400

Telefunken S800 HiFi + AT 95

Arcus TS 500

jaras1202
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2016, 21:21

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: jaras1202 » 10 lis 2016, 11:10

Forumowicze mam następujący mały problemik z moim ficherem mt6320 - Ramię ciut za szybko się podnosi i cofa. Z polskimi płytami niema problemu, ale na zagranicznych niektóre kawałki tnie w połowie. Czy można to jakoś ustawić?

Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Posty: 21735
Rejestracja: 02 lut 2009, 02:59
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: Wojtek » 10 lis 2016, 14:56

Pewnie punkt auto-stopu do regulacji.
Zerkałeś na instrukcję obsługi/serwisową?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe dla forum

jaras1202
Posty: 13
Rejestracja: 30 kwie 2016, 21:21

Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?

Postautor: jaras1202 » 10 lis 2016, 15:49

Nie posiadam owej instrukcji. A manuale płatne.


Wróć do „Gramofony”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Common Crawl [Crawler], glomar i 1 gość